Килиманджаро – (по маршрут Марангу)

Килиманджаро – (по маршрут Марангу)

Държава: Танзания

Цена: 2190 лв.

Цени по програмата:


Килиманджаро е един от най-достъпните гиганти на планетата

Ако отидете в Гренландия, със сигурност ще има повече сняг. Но да изживеете една седмица жарко африканско лято, гарнирано с най-голямата порция сладолед, която можете да си представите – колкото цял вулкан, това може да ви се случи само на едно място – Килиманджаро! Ако обичате високата планина и се блазните от мисълта да покорите някой континентален първенец, но все пак не сте алпинист, то вашият връх е Ухуру!

Предлагаме ви две възможности за изкачване на покрива на Африка – по маршрута Мачаме и по маршрута Марангу. Маршрутът Марангу (още познат като маршрута "Кока кола") е най-популярният и използван маршрут за изкачване на връх Ухуру. По него ще се изкачите и слезете по една и съща пътека и като цяло е по-малко атрактивен, но също така е най-бързия и може би най-лесния от всички. Във високият сезон хижите и пътеките може да са претъпкани с катерачи. Този маршрут е подходящ и за по-неопитни авантюристи, както и за хора, чиято цел е просто да изкачат върха.

Турът може да бъде организиран само за изкачването на Килиманджаро или като пакет, включващ изкачването и след това сафари из националните паркове на Кения.

Забележителности:

Танзания - изключително популярна дестинация за любителите на дивата природа – на нейна територия се намират много паркове и резервати, най-известните от които – Серенгети и Нгоронгоро, са обитавани от стотици видове африкански животни.
Килиманджаро – най-високата планина в Африка, е гигантски стратовулкан, съставен от три кратерни конуса – Мавензи (5149 м), Шира (3962 м) и Кибо, с най-висока точка връх Ухуру (5895 м). Районът е национален парк и е под защитата на ЮНЕСКО.
♦ Маршрутът МарангуЦената включва:


Цена: 01.01.12 – 30.06.13 : 2190.00 лв.

Цена: 01.07.13 – 31.12.13: 2474.00 лв.


-трансфер от/до автогарата в Аруша

- транспорт до началната и от крайната точка на маршрута

-2 нощувки в хотел в Аруша – по една преди и след изкачването

-4 нощувки в хижи

- входни такси за парковете

- всички планински такси

- английскоговорящ екскурзовод

-двама носачи за всеки катерач

-английско-говорещ водач

-асистент водач при повече от трима катерачи

-палатки, шалтета и WC на Килиманджаро

-преварена вода за пиене

-готвач (три хранения на ден).


Цената не включва:


-самолетни билети  - Билет до Наероби и обратно около 800 евро /цената зависи от натовареноста на полетите/

-наем на екипировка

-входна виза за Танзания (и транзитна виза за Кения, ако се минава през Найроби)

-лични разходи

-алкохолни напитки

-бакшиши.


Допълнително заплащане: Всякакъв вид екипировка може да бъде наета на място в Танзания.

Практическа информация: Водачите са обучени и квалифицирани, регистрирани към Управлението на Национален парк Килиманджаро. Един водач и един асистент-водач са прикрепени към всеки трима туристи. В случай че единият от туристите се почувства зле или не е в състояние да продължи, асистент-водачът ще му помогне да слезе на по-ниско или ще го придружи даже до хотела. Изкачването не е технически трудно, но изисква добро физическо състояние.

Препоръчителен период за пътуване: от средата на декември до края на февруари и от юни до септември.

Необходима екипировка: Задължително: раница (една по-голяма – 80-90 литра, и една по-малка – 35-50 литра); спален чувал (с температура за комфорт около 0оС и температура на оцеляване от -15оС); зимни туристически обувки с гети; туристически обувки за аклиматизационнните преходи; ветро- и водоустойчиви яке и панталон от дишаща материя; полар; вълнени или специални трекинг чорапи; термо бельо (не памучно!); дебели ръкавици; маска за лице; шапка срещу слънце; слънчеви очила със странични покрития за големи височини; аптечка (включваща крем срещу изгаряне и мехлем за устни); слънцезащитен крем (фактор 30-60); челник; телескопични щети; термос; тоалетна хартия.


Допълнително описание:


План на изкачването:

Ден 1. Аруша - пристигане
Пристигане на летище Найроби (от Найроби до Аруша може да стигнете с автобус, който не е включен – 30 USD, заплащате се на място). Трансфер автогарата в Аруша до хотела в Аруша и настаняване.

Ден 2. Портата Марангу - хижа Мандара - кратер Маунди
Сутринта трансфер до началото на маршрута Марангу на източната страна на Килиманджаро. Регистрация на входа на парка. Започваме изкачването от вратата на парка (1800 м) и през дъждовни гори достигаме хижа Мандара (2700 м) след четиричасов преход. Настаняване. Вечерята се сервира рано вечерта, около 19 часа. Разходката до кратера Маунди (15 минути) е добър начин за оглеждане на околността, както и за поглед към Кения и Северна Танзания. В хижата има баня с течаща вода.

Ден 3. Хижа Хоромбо
Тръгване около 8.30. Преход до хижа Хоромбо (3650 м) с продължителност около 5-6 часа. Пътеката минава през шубраци. Ще се насладим на красиви гледки към конусите на Мавензи и Кибо. Хижа Хоромбо разполага с баня с течаща вода.

Ден 4. Хижа Кибо
Днес целта е хижа Кибо (4700 м). Първата половина от прехода траверсира високопланинска пустош, докато втората пресича широка седловина, която свързва Мавензи и Кибо. Със своя пустинен ландшафт седловината наподобява лунен пейзаж. Преходът отнема 6-7 часа с почивка за обяд. В хижа Кибо няма течаща вода.

Ден 5. Денят на изкачването! Връх Ухуру - хижа Хоромбо
Ставане от сън в полунощ, лека закуска, подготовка за изкачване на върха. Целта на ранното потегляне е върхът да бъде достигнат по изгрев. Тръгване в 1 през нощта. Достигане точката на Гилман, на кратерния ръб, около 7 часа сутринта. След още два часа достигаме връх Ухуру (5895 м). Следва спускане до хижа Кибо, събиране на личните вещи и отново пресичане на седловината до хижа Хоромбо. Нощувка.

Ден 6. Хижа Хоромбо - хижа Мандара - Аруша
Продължаваме спускането до хижа Мандара. Обяд и продължаваме до входа на парка. От него трансфер с автобус обратно до град Аруша (или Моши).

Ден 7. Аруша - заминаване
Трансфер до автогарата за взимане на шатъл или продължаване на тура из Танзания или Кения.

Предлагаме ви да удължите пътуването си с незабравимо сафари (5 дни / 4 нощувки).


  • Published in Екзотични дестинации
  • More in this category:
  • Килиманджаро ( по маршрут Мачаме) »
  • back to top