Хърватска

Разположена на Балканите в Централна Европа, Хърватия се превърна в една от най-големите туристически дестинации на Европа още от войната за независимост в края на 90-те години. Подобно на голяма част от Европа, Хърватия има своя дял от средновековни градове и исторически руини, но това, което прави тази страна изключителна, е богатството от зашеметяващи природни забележителности като Плитвишки езера. Ценени заради славните си тюркоазени цветове, стотици водопади и разнообразна дива природа, Плитвишки езера са задължително място за посещение в Хърватия. Някои от известните градове на Хърватия включват столицата, Загреб. В допълнение към очарователния исторически център с калдъръмени улички и средновековна архитектура, Загреб предлага оживена култура и култура, както и изобилие от магазини и нощни заведения. Често наричан „Перлата на Адриатика“, град Дубровник е водещата туристическа дестинация на Хърватия. Считан за един от най-красивите градове в Средиземно море, Дубровник представя пълен пакет от зашеметяваща архитектура, исторически забележителности, художествени творби и прекрасни плажове. Освен това, Хърватия притежава една от най-забележителните крайбрежия на Европа с великолепни острови като Млет с буйни гори и причудливи села, и Хвар с живописните си лозя, средновековни останки и оживена сцена на нощния живот.

Дубровник

Наричан „Перлата на Адриатика“, старият град Дубровник е една от най-известните туристически дестинации в Средиземно море. Разположен в южния край на Хърватия, отвъд Адриатическо море, Дубровник е създаден през 7-ми век върху морската търговия. Въпреки постоянните териториални заплахи от Венеция и Османската империя, Дубровник процъфтява през Средновековието като център на литературата, изкуството, науката и образованието. Днес Дубровник е един от най-красивите градове в Европа, предлагащ прекрасни плажове, исторически забележителности и съблазнителна архитектура и произведения на изкуството. С оранжеви къщи на покрива, които седят за разлика от синьото небе, Дубровникът представя много забележителности. Историческият квартал, Старият град, е пълен с много исторически елементи като старите, отбранителни стени, калдъръмените улици, величествените дворци и зашеметяващите църкви. Трябва да се запознаете с инженерното чудо от 15-ти век, Фонтана на Онофрио. През нощта Старият град е осветен, което му придава романтична атмосфера. Точно извън Стария град са популярни плажове като Banje и Lapad, които предлагат слънчеви бани, плуване и водни спортове. Пътуване с ферибот е остров Локрум с плажове, манастир и ботанически градини. Докато Старият град е само за пешеходци, автобусите осигуряват транспорт около други части на Дубровник.

Хвар

Една от най-популярните туристически дестинации в Адриатическо море, Хвар е красив хърватски остров в близост до крайбрежието на Далмация, предпочитан от пейзажите си от грандиозни плажове, лавандулови полета и буйни лозя. До Хвар се стига с фериботи и таксита за лодки от Сплит. Веднъж на острова, туристите могат лесно да се придвижват с разходки и автобуси. Главният град на Хвар, град Хвар, е привлекателен град, състоящ се от стени от 13-ти век, мраморни каменни улици, готически дворци, зашеметяващи църкви и внушителна стара крепост. Градският площад е един от най-големите и най-красиви в Хърватия, заобиколен от много исторически структури като Арсенал от 17-ти век и катедралата Св. Стефан. Естествената красота на острова предлага отдих на открито и приключения, от туризъм в скалите до плуване в уединени заливи и плажове. За тези, които желаят да разгледат близките острови Паклени, са на разположение разходка с лодки и обиколки. Археологическите обекти на острова предлагат гледка към древни артефакти и вникване в историята на неолита на Хвар. Пещерата Грапчева си струва да бъде посетена, за да видите нейните интересни формации. Очарователните села, разположени сред буйната природа, са чудесни за преживяване на местната култура. Туристите в Хвар ще намерят голямо разнообразие от ресторанти, вариращи от хърватски до средиземноморски и европейски. През нощта град Хвар се спуска в активност с партита, барове и нощни клубове с музика на живо и танци.

Национален парк Крка

Намиращ се в Средна Далмация на Хърватия, Национален парк Krka е защитена зона с впечатляващ природен пейзаж, дива природа и исторически забележителности. Разположен по поречието на река Крка в окръг Сибиник-Книн, националният парк е най-известен със своите многобройни водопади и естествени басейни с чисти, синьозелени води. Лесно достъпен с автомобил и автобус от Сплит до Сибиник, националният парк предлага добре поддържани пътеки и екскурзии с лодка за разходка. Най-популярната атракция на парка е мрежата от каскадни водопади. Най-възхитени от тях са Скрадински бук и Рошки слап. Много пътеки водят точно до водопадите, като представят невероятни възможности за снимки. Някои от езерата се потопят в естествени басейни, които са на разположение за плуване. В допълнение към водопадите, околните пейзажи на буйна растителност, цветя и проблясъци на дивата природа като птици, жаби и водни кончета подобряват красотата на парка. В рамките на парка се намират и други забележителности като исторически манастири и археологически обекти на римски селища и средновековни крепости. Нещо повече, има много туристически съоръжения като музеи, места за пикник, ресторанти, магазини за сувенири и обиколки на забележителности.

Загреб

Столицата и най-големият град на Хърватия, Загреб е оживен метрополис, пълен с исторически и модерни атракции. Разположен в северозападната част на Хърватия, градът датира от 2-ри век от н.е., когато за първи път е създадена епархия от унгарския крал Ладислав. Днес Загреб е разпръснат космополитен град и сърцето на хърватската култура, академици и правителство. С ефективната система на градския транспорт, туристите могат да опознаят Загреб с автобуси и трамваи. Градът е разделен на Горен и Долен град, като Горният град е историческото ядро, където туристите могат да ходят по калдъръмени улички и да посещават стари, средновековни църкви, кули и дворци, както и правителствени сгради, музеи и художествени галерии. Някои от най-важните забележителности на града включват Каменната порта с картина на Дева Мария, преживяла голям пожар през 1731 г. Площадът на Бан Йелачич е главният площад на града и е мястото на историческата архитектура, магазините за сувенири и ресторантите. Традиционният пазар на открито, пазар Dolac, включва много сергии, предлагащи прясна продукция, дрехи и местни занаяти. По пътеката на Strossmayer туристите могат да видят артисти, музиканти и други изпълнители на улицата.

Ровини

Може да изглежда като тихо рибарско селище на повърхността, но очарованието на стария свят на Ровин и околните природни красоти го превръщат в водеща туристическа дестинация. Разположен на хърватския полуостров Истрия в Адриатическо море, Rovinj е архипелаг от 20 острова, чийто стар град е разположен на малък полуостров. Историческите забележителности, красивите пейзажи, чудесните заведения за хранене и модерните туристически съоръжения са само част от многото съкровища на Ровиня. Докато голяма част от Ровин може да бъде разгледана с кола, автобуси и фериботи, до Стария град се стига лесно с ходене. Тесни улички от калдъръм, стълбища, арки и друга интересна архитектура правят Стария град развлекателно приключение. Някои от историческите скъпоценни камъни на Стария град включват седем средновековни градски порти, градски часовник от 12-ти век, арка Балби и базиликата Св. Евфимия, внушителна барокова църква, изпълнена с много зашеметяващи произведения на изкуството. Трябва да посетите и фермерския пазар Valdibora, живописното пристанище, улица Carrera с много магазини и художествени галерии, както и улица Grisia, която е облицована с артисти и продавачи на сувенири. Извън Стария град, Rovinj е заобиколен от грандиозни пейзажи, които осигуряват много отдих на открито. Плажовете на Rovinj са считани за едни от най-красивите и романтични в Хърватия. Спокойните заливи предлагат отлични възможности за плуване и гмуркане, а отдалечените острови предлагат живописни чудеса като девствените гори, Лим фьорд и горски парк Златни, където гостите могат да се насладят на туризъм, колоездене, скално катерене и др.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН!

Направете запитване!

София, пл. Славейков 11, ет. 1, офис 7

info@clio-travel.com

pavlova@clio-travel.com 

тел.: +359 2 981 57 29

моб.: +359 898 734 391

  • Facebook Clean
  • Instagram Clean

© 2011 Copyright Cliotravel | All Rights Reserved