Египет

Със завладяваща история, която достига до зората на цивилизацията, Египет се счита за най-старата туристическа дестинация на земята. Храмовете и пирамидите на африканската нация са завладявали въображението на пътниците в продължение на хиляди години. Пейзажът на Египет е също толкова интригуващ. Страната е огромна пустиня, разделена от животворната река Нил, която тече от южната граница на страната покрай столицата Кайро, за да се изпразни в Средиземно море. Повечето от над 84 милиона жители на страната заемат плодородната долина на Нил. Стратегическото местоположение на Египет е една от причините, поради които страната е претърпяла хилядолетия въпреки историята на конфликти и политически катаклизми. Граничен с Либия, Судан, Израел и Ивицата Газа, както и от Средиземно море и Червено море, Египет приканва проучване от всички посоки. Големите пирамиди в Гиза извън Кайро са най-емблематичните забележителности на страната, но съществуват множество археологически обекти за проучване нагоре и надолу по Нил. Посетителите могат да се възхищават от съкровищата на Тутанкамон в Музея на Кайро, да изследват Великия храм на Рамес II в Асуан и да се скитат по колонадите на Карнак в Луксор. От древна Александрия до Долината на царете, миналото на Египет винаги е налице. Въпреки че повечето хора идват в Египет, за да разгледат древните си паметници, природните забележителности също привличат туристи. Крайморското крайбрежие е известно със своите коралови рифове и морски курорти като Шарм ел Шейх и Хургада. Походът през Сахара може да доведе посетителите до освежаващ сладководен пролетен оазис. Където и да пътуват в Египет, посетителите ще се сблъскат с незабравими преживявания. Независимо дали пазарувате за ароматни подправки в местен сук, вземете проби от египетска храна като тамая и фул или слушате сутрешните призиви за молитва, отразяващи се в разтегнат метрополис, Египет е място, което ангажира всички сетива.

Кайро

Разположен близо до устието на делтата на река Нил, модерната столица на Египет е оживен, оживен град с дълга и бурна история. Построен близо до древната столица Мемфис, модерният Кайро е популярна отправна точка за пътувания до Нил и за проучване на пирамидите в Гиза, които се намират извън границите на града. Пътуване с фелука на Нил предлага на посетителите спокойна възможност да се ориентират към забележителностите в града. В световноизвестния египетски музей на площад Тахрир посетителите могат да разгледат съкровището на Тутанкамон, както и мумии и други артефакти от древното египетско минало. Най-историческите джамии в града също заслужават да бъдат посетени. Датираща от 9-ти век, когато Фатимидите превръщат града в столица, джамията Ибн Тулун е най-старата в Кайро. Зашеметяващата Цитадела и Джамията на Мохамед Али Паша, известна още като Алабастърската джамия за блестящата си бяла сграда, е кръстена на човека, който се счита за основател на съвременния Египет. Западно от града, Великата пирамида все още е най-големият паметник в света. Той съдържа гробницата на фараоните Хеопс, които управлявали Египет през епохата на Старото царство. Другите две по-малки пирамиди са построени от сина и внука на Хеопс, Хефрен и Мицерин. Посетителите се допускат вътре в пирамидите, където могат да изследват своите стръмни и прашни проходи. Комплексът Гиза също е дом на храма на Сфинкса, масивна статуя на част от човека, част от лъва, изработена от гигантски блок от варовик. Подобно на целия Египет, Кайро никога не забравя наследството от миналото, тъй като се стреми да изгради по-светло бъдеще.

Александрия

Разположен на брега на Средиземно море, Александрия е водещият пристанищен и транспортен център на Египет. Основан през 331 г. пр.н.е. от Александър Велики, градът някога е бил считан за кръстопът на света. Няколко от фараоните на Египет, включително Клеопатра, управлявали страната от Александрия, докато нацията паднала в Рим през 30 г. пр. Хр. При римското управление градът получил репутацията на център за изкуства и литература. Римският театър в града, който се отличава със зашеметяващ мозаечен паркет и мраморни места, е остатък от римската окупация на Александрия. Днешната Александрия е прашен крайморски град с над 5 милиона население, което се нуждае от боя. Това е бледа сянка на бившето си славно космополитно аз, но все пак си заслужава да го посетите заради многото си културни забележителности и проблясъци на миналото. Много от най-известните исторически забележителности на Александрия, включително библиотека с над 500 000 книги, бяха унищожени от разрушителни земетресения през 14-ти век. Завършен през 2002 г., в близост до мястото на оригиналната Александрийска библиотека се намира нова библиотека. Колекцията в новата Библиотека включва древни ръкописи и книги, дарени от страни от цял ​​свят. Експонатите от дългата история на Александрия са изложени в Националния музей в Александрия. Повече от 1800 артефакти на музея са подредени в хронологичен ред, от гръко-римския период до коптските и ислямските епохи. В древна Александрия най-забележителната черта е Александрийският фар, извисяваща се структура, която се счита за седемте чудеса на античния свят. Фарът се срути в морето по време на земетресение заедно с голяма част от древния метрополис. Водолазите все още могат да гледат масивни камъни и статуи, които лежат на дъното на морското дъно. Независимо дали изследвате останки от стари градски стени в градините Шалалат или се отпуснете на един от многото пясъчни плажове на града, посетителите винаги ще намерят нещо ново за преживяване в древната столица.

Шарм ел-Шейх

Шарм ел-Шейх е известен морски курорт в южния край на Синайския полуостров, популярен сред туристите и туристите. Той е един от най-добрите места за гмуркане в света. Преди около 40 години Шарм ел-Шейх беше нищо друго освен малко рибарско селище с около 100 бедуинци. Когато Синай е бил окупиран от Израел през 1967 г., Шарм ел-Шейх започва да се развива като туристическа дестинация. След като израелците отпътуваха, египтяните продължиха развитието на Шарм през 80-те години и днес Шарм ел-Шейх е един от най-посещаваните градове в Египет. Всички хотели и туристически агенции в Шарм ел-Шейх могат да организират екскурзии с джип, камила, мотоциклет или квадроциклет. Някои от най-популярните екскурзии включват гмуркане с шнорхел до Набек, екскурзии с джип до цветния каньон и нощувки до манастира Св. Катерина и планината Синай

Хургада

Хургада някога е била сравнително малко и ненатрапчиво рибарско селище, разположено в непосредствена близост до Червено море и с множество пясъчни плажове. Днес курортният град Хургада е почти непознат от миналия си живот и се превърна в една от най-посещаваните туристически дестинации в Египет, с повече от 100 различни хотела, много от които са на брега. Водите му са чисти и спокойни през по-голямата част от годината и са станали популярни за различни водни спортове, особено гмуркане и гмуркане с шнорхел. Много коралови острови и рифове са на няколко часа път с лодка, а много други невероятни места могат да бъдат посетени на борда на живо. Хургада е изключително популярна сред източноевропейци и особено руснаци, като стотици хиляди посещават всяка година. Много туристи избират да комбинират почивката си тук с посещения на други забележителни места по долината на Нил, включително относително близкия град Луксор.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН!

Направете запитване!

София, пл. Славейков 11, ет. 1, офис 7

info@clio-travel.com

pavlova@clio-travel.com 

тел.: +359 2 981 57 29

моб.: +359 898 734 391

  • Facebook Clean
  • Instagram Clean

© 2011 Copyright Cliotravel | All Rights Reserved