Италия

Какво да не обичаме в Италия? Разположена в Южна Европа, тази страна с форма на обувка е една от най-популярните туристически дестинации в света по редица причини, които включват съкровища на изкуството, модерна мода, зашеметяващи пейзажи, страстни хора и първокласна кухня. Италианците са известни със своята ревност за живота и тази черта се проявява във всеки аспект на тяхната култура от техния оживен език до превъзходната им мода и безупречна кухня. Изпълнявани в цялата страна е италианската традиция, la passeggiata, където местните жители излизат на вечерна разходка, за да се насладят на живота, както и да покажат нови дрехи и нови романси. Всяка област на Италия отличава своите неустоими атракции от италианската Ривиера и Големия канал на Венеция на север до спиращите дъха крайбрежия и руините на Помпей на юг. Страната е дом на най-големия брой обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в света. Високо изкуство и паметници се намират навсякъде около Италия. Освен изкуствените си съкровища, Италия разполага и с красиви брегове, алпийски езера и живописни планини. В сърцето на страната е столицата, Рим, със своите вековни реликви и оживена културна сцена. От Рим централният регион се простира навън до една от най-популярните дестинации на Италия - живописна провинциална страна Тоскана и нейната столица Флоренция, родното място на Възраждането.

РИМ

Бивша столица на Римската империя, днес Рим е седалището на правителството и столицата на Италия. Разположен в централния район на Лацио, Рим е обширен и сложен град, който е едновременно исторически и модерен. Най-известен със старите римски структури и Ватикана, Рим е претърпял повече от 2500 години като важен център за култура, власт и религия. Рим е разделен на няколко района със своя център - квартал Колизео, съдържащ най-древните атракции като Колизеума, форума на Август, Капитолийския хълм и Римския форум. В покрайнините на центъра се намира Старият Рим, включващ Пантеона, зашеметяващи катедрали, площади и възрожденска архитектура. Ватиканът е известен с базиликата Свети Петър, Апостолския дворец и Сикстинската капела. В Рим има толкова много неща, които трябва да се видят и вършат, че може да отнеме месеци или дори години, за да се види всичко. Въпреки това, един от начините за туристите да изпитат най-доброто от града, е да направят обиколка с автобус. Тази автобусна спирка спира на важни забележителности, а туристите са свободни да слизат и да пътуват, както желаят. До Рим може да се стигне със самолет, влак, автобус и круизен кораб. Обширната автобусна и метро система позволява на туристите да се придвижват из града.

Флоренция

Столицата на Тоскана, Флоренция, често се описва като колосален музей на открито заради масите на изкуството и архитектурните си съкровища. Международно наблюдавано като родното място на италианския Ренесанс, Флоренция също се признава за пропаганда на много артисти, изобретатели, писатели, учени и изследователи, както и за изобретяването на операта и валутата на флорин, която издига Европа от тъмните векове. Освен това, Флоренция е известна като дом на богатата и мощна династия Медичи, която произвежда няколко царе и папи, влияещи на целия свят по редица начини в културно, икономическо и политическо отношение. Съкровищата на изкуството във Флоренция се намират из целия град, които се съдържат в големия брой музеи, зашеметяващите църкви, като куполната Санта Мария дел Фиоре и международно уважавани художествени галерии като Уфици и двореца Пити. Централният площад Piazza della Signoria е дом на красиви сгради и световноизвестни скулптури като Персей на Челини с главата на Медуза, фонтана на Нептун на Аманнати и статуята на Давид от Микеланджело. Ходенето е най-добрият начин да видите основните места в центъра на града. Някои от най-добрите места за разходка включват Понте Векио, красив мост, обхващащ река Арно и включващ няколко магазина за бижута от висок клас. Пазарите на Флоренция са друго добро място за разходка. Пазарите на Сан Лоренцо са сред най-популярните, където туристите могат да намерят редица местни храни и ръчно изработени стоки.

Милано

Почти унищожени от тежки бомбардировки по време на Втората световна война, Милано оттогава е реконструиран и сега блести като един от най-богатите градове в Европа. Известен като мега моден център, изпълнен с дизайнерски магазини, Милано привлича много от своите оцелели световни съкровища като картината на Леонардо да Винчи, Тайната вечеря, Операта Ла Скала, Кастело Сфорцеско и една от най-големите готически катедрали в света. Разположен в северозападния регион на Италия в Ломбардия, близо до Алпите и живописното езеро, Милано е забързан град, отличаващ се с бизнес, пазаруване, футбол, изкуство и нощен живот. По-скоро бляскав град с модерна архитектура и атракции, Милан изглежда по-малко италиански в сравнение с предимно историческите градове на страната. Докато Милано е известен с изобилието си от луксозни пазарувания на дребно, включващо марки като Prada, Louis Vuitton и Gucci, градът предлага и няколко изходни центъра, където туристите могат да си купят достъпни дизайнерски продукти. Когато планират пътуване до Милано, туристите трябва да имат предвид факта, че много фирми и магазини се затварят през месец август. Тъй като това е най-горещото време на годината в града, много местни жители и собственици отиват на почивка през това време.

Венеция

Една от най-добрите туристически дестинации в Италия, Венеция е уникален град, построен върху лагуна, заобиколена от Адриатическо море. Разположена в североизточна Италия, Венеция е архипелаг от 118 острова, всички свързани със стотици красиви мостове и живописни канали. От каналите Гранд канал е най-известен и разделя града на две части. Живописните водни пътища и историческата архитектура правят Венеция един от най-романтичните градове в света. Венеция често е претъпкана и скъпа, но си заслужава да посетите великолепните му забележителности като площад Сан Марко и базиликата, двореца на дожите и моста Риалто. Едно от най-популярните неща, които можете да направите, е да се качите на кабинковия лифт по Канал Гранде. Въпреки това е също толкова приятно да се возиш на вапоретти по тихите задни канали. Всяка година във Венеция се провежда един от най-оживените фестивали на карнавала в Италия, където улиците са пълни с хора, облечени в колоритни костюми и маски, а Големият канал е пълен с флотирани декорирани лодки и гондоли. Популярният сувенир за закупуване във Венеция е един от красиво изработените карнавални маски. В Венеция няма коли, така че хората или пеша, или се вози с водни таксита по канала. Пътниците трябва да отбележат, че Венеция често изпитва висока вода през пролетта и есента.

Cinque Terre

Пет странни рибарски села се изпълниха с цветове на синьо, жълто и розово, всички прегръдки, които се спускаха към морето. Тези села и околните зелени хълмове съставляват националния парк Cinque Terre, една от популярните туристически дестинации на Италия. Разположени в северозападната част на Италия в Лигурия, селата Cinque Terre предлагат някои от най-красивите пейзажи на страната, които включват винени тераси от стотици години. Смисълът „Пет земи”, Cinque Terre се състои от петте села Риомаджоре, Манарола, Вернаца, Монтеросо и Корнилиа. Riomaggiore се гордее със средновековен замък и оживената главна улица на Via Colombo, а Manarola е пълен с колоритни лодки, плувни дупки и пещери. Заобиколен от маслинови горички, Vernazza предлага оживена сцена за нощен живот. Красивият плаж на Монтероса е покрит с курорти, а наклонените лозя украсяват Корнилия. Богати на селско стопанство и риболов, селата Cinque Terre изобилстват в кафенета и тратории, които сервират местно отглеждани вина, маслини, сирена, паста, морски дарове и домашно приготвени хлябове. Сред многото си скъпоценни камъни, Cinque Terre се гордее с вековния комплекс от пешеходни пътеки, които предлагат някои от най-красивите гледки към Италия. Синята пътека, известна още като пътека № 2, е павирана пътека, свързваща всичките пет села и е подходяща за всички възрасти. Има много малко коли в Cinque Terre, тъй като селата са малки и лесни за придвижване пеша. Въпреки това, всички села са свързани с железопътна система, която се движи редовно от Генуа и Ла Специя. Обслужва всичките пет села.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН!

Направете запитване!

София, пл. Славейков 11, ет. 1, офис 7

info@clio-travel.com

pavlova@clio-travel.com 

тел.: +359 2 981 57 29

моб.: +359 898 734 391

  • Facebook Clean
  • Instagram Clean

© 2011 Copyright Cliotravel | All Rights Reserved