Кения

Известен със своите класически сафари в Савана, Кения е страна с драматични крайности и класически контрасти. Пустини и алпийски сняг; гори и открити равнини; столицата на Найроби и цветните племенни култури; сладководни езера и коралови рифове. За много хора Кения е Източна Африка в микрокосмоса. Кения е древна земя, богата на културно разнообразие. Бързият растеж доведе до преобладаване на млади хора, представляващи много различни етнически и племенни групи. Въпреки политическите и икономическите пречки населението има силно чувство за оптимизъм и национална гордост. Повечето хора говорят поне един от двата официални езика на нацията - английски и суахили. Пътуването до Кения предлага на посетителите възможността да опознаят древната култура и наследство на земя, която мнозина наричат ​​"люлката на човечеството". Дивата природа е изобилна навсякъде, от бреговете на кораловите рифове и гъстите тропически гори до широките пространства на тревните савани на Кения и най-високите планински върхове. Дори столицата на Найроби има национален парк, пълен с животни в границите му. Не е чудно, че сафари туризмът е основата на икономиката на Кения. Въпреки слабо развитата инфраструктура, Кения остава едно от най-добрите места в света, за да се заеме с незабравимо сафари. За страна около Тексас, природните забележителности на Кения изглеждат почти повече от една нация. Долината на Великата разлома минава през цялата дължина на Кения до нейната южна граница с Танзания. Най-голямото водоизточник на Кения, езерото Туркана, се простира в Етиопия на север. Пустините на Сомалия се разпространяват в североизточните граници на Кения. Кения дори споделя бреговете на езерото Виктория с източната й съседка Уганда. Широкият спектър от екосистеми позволява на посетителите да вземат своите сафари приключения, независимо дали е престой в уикенд в луксозен лагерен комплекс в Амбосели или в роуминг приключение във всички терени на автомобила през Масаи Мара, което завършва с различна дестинация всеки ден.

Национален парк Амбосели

Разположен на югозапад от резервата Masai Mara близо до югозападната граница на Кения, националният парк Amboseli включва планината Килиманджаро като фон, предлагащ някои от най-фотогеничните гледки в цялата Кения. Гледането на слонове, които пасуват в силует срещу най-известната африканска планина, е трудно да се победи. Паркът е най-известен и най-обичан за стада слонове, които бродят в границите му. Пустинният терен на парка предлага безпрепятствена гледка към над 80 други вида бозайници, включително зебра, жирафи, нос биволи и лъвове. В допълнение към слоновете, Amboseli е известен като една от най-добрите дестинации за наблюдение на птици в света, с повече от 400 отделни вида птици, включително близо 50 вида грабливи птици. Паркът е осеян с пет национално защитени блата, които осигуряват вода за животните в полусухите райони и за хората, които зависят от блата за земеделие. Хората от Масаи са обитавали района от векове, а пътниците в парка имат възможност да посетят автентични селски масаи. В рамките на парка се предлагат удобни помещения за настаняване, някои от които работят в партньорство с Масаи за финансиране на местните училища. Организираните сафарита в частни автомобили с четири задвижващи колела са популярни варианти. Предлагат се и разходки с водач. Разположен само на 240 км (150 мили) от столицата Найроби, паркът е популярна дестинация за еднодневни екскурзии. Има и малко летище, разположено в границите на парка, което прави тази дестинация идеална за летящ сафари.

Национален резерват Масаи Мара

Разположен в югозападния край на Кения, близо до езерото Виктория, националният резерват Masai Mara е един от най-популярните сафари дестинации в страната. Стотици хиляди дивечови животни преминават през резервата в годишните си миграции към Серенгети, предлагайки на посетителите много възможности да видят плячката и хищниците. Животните срещат изобилие на всяка крачка, от биковите слонове, които пасят спокойно близо до стадата с антилопи и жирафи до лъвовете, които пълзят по тревата, за да се прехранват на хипопотамите, които се издигат на река Мара. Това е оптимално място, от което да видите „голямата петица“: лъвове, слонове, носорози, леопарди и биволи. Известен просто като „Мара“ от местните жители, резерватът за игра е кръстен на хората, които първоначално са обитавали района. Външните части на парка са патрулирани от масайски рейнджъри, които ефективно държат бракониерите далеч от региона. Резерватът предлага широка гама от места за настаняване, от луксозни палатки до палатки. Някои туристически ложи се оформят по подобие на селските райони на Масаи, с каменни зидове, подредени в редици, които предлагат на посетителите рядка гледка към културата на масаите. Посещение на националния резерват Масай Мара по време на Великата миграция може да осигури повече срещи с дивата природа, отколкото всяко друго място в Кения. Дните в Мара започват от разсъмване, така че посетителите да могат да видят големите котки, преди да се установят за ежедневния си сън. Балонният сафари в резервата също тръгва рано, предлагайки спиращи дъха гледки към пейзажа на саваната, докато животните се люлеят на сутрешното слънце.

Остров Ламу

Остров Ламу е част от архипелага Ламу на бреговата линия на Индийския океан в Кения. Старият квартал на град Ламу датира от 14-ти век и е изключителен пример за живот на суахили през средните векове. Древните конструкции, изградени от корали и мангрови дървета, продължават да се движат по криволичещите пътища на областта. Когато става въпрос за настаняване на остров Ламу, къщите за гости, които допринасят за част от печалбите си за проекти в общността, имат най-добра репутация. Кафе-сладкарниците, които предлагат традиционните чапрати и чай, са смесени с дворове в сенчести палми. Посетителите се събират на остров Ламу, за да преживеят живота на Кения преди векове. Островът се е превърнал в образователен и духовен център за изучаване на културното наследство на Кения. Преобразуван от британска колониална структура, музеят Ламу приканва посетителите да опознаят културата на суахили, както и музеят на суахили, който показва пример за интериора на традиционен дом на суахили от 18-ти век. Изложбата включва отделни помещения за мъже и жени, както и церемониална камера за смъртно легло. Остров Lamu няма асфалтирани пътища и на практика няма моторни превозни средства. Част от забавлението при посещение на остров Ламу е възможността да пътувате като местните жители: на магарета. Плавателните съдове Dhow предлагат възможности за опознаване на други острови в архипелага, включително гмуркане и гмуркане в близост до Manda, Pate и Kiwayu, най-девствения остров в региона. Остров Lamu разполага с множество живописни плажове. Разположен в северния край на острова, плажът Shela е най-популярният. Кратка разходка от града ви отвежда до белия пясъчен плаж, където местните продавачи продават самоса от зазоряване до здрач. Няма нищо подобно на приключване на деня на остров Ламу, отпивайки самоса, докато се наслаждавате на прясна риба, уловена на плажа.

Национален парк Тсаво

Обхващайки обширен участък между столицата Найроби и Индийския океан, Тсаво е най-големият национален парк на Кения, толкова голям, че правителството е разделило региона на две, за да улесни управлението и администрацията. И двата парка предлагат множество ложи, палаткови лагери и места за самостоятелно приготвяне на храна. В допълнение към голямото количество диви животни, включително „големите пет” (лъвове, леопарди, носорози, слонове и биволи), парковете се отличават с широк спектър от топография и местообитания. Сухите потоци от лава, естествените извори и пещерите, формирани от вулканичната дейност на региона, добавят драматичен пейзаж. Цаво Изток може да се похвали с големи стада слонове, носорози и други диви животни. Паркът има и няколко географски характеристики, които си струва да бъдат проучени, включително Mudanda Rock, дълъг разкритие на ключалка, което действа като естествен язовир. Посетителите могат да се изкачат по скалите и да видят животните, които пият от водата долу. Лугардският водопад, който всъщност е поредица от бързеи с бяла вода, е друга популярна дестинация. Има няколко въздушни ивици, разположени в източната част на парка, за да се настанят посетители на сафари, много от които съчетават пътуването с посещение на близките крайбрежни курорти на Кения. Паркът е лесно достъпен с автомобилен и железопътен транспорт. С ландшафта, който се простира в хълмовете Chyulu, Националният парк Tsavo разполага с по-скалист терен от източния му партньор, което прави парка привлекателна дестинация за скални катерачи. Паркът е и дом на Mzima Springs, които са четири естествени извора, където водата, събрана от пореста вулканична скала в региона, излиза на повърхността. Изворите подкрепят популациите на хипопотамите, а подводната хипопотама е популярна туристическа дейност.

Малинди

Разположен на устието на река Галана, където се изсипва в Индийския океан на север от Момбаса, плажният град Малинди отбелязва мястото, където португалският изследовател Васко да Гама спря по време на разрушителното си пътуване от Европа до Индия през 1400-те години. Днес курортният град е основна туристическа дестинация и е особено популярен сред италианските туристи. Кораловия риф на Национален парк Малинди, разположен на юг от града, е силен привличане. Първият морски парк, който се намира под защитата на кенийското правителство, разполага с широк спектър от морски живот - от костенурки и брегови птици до морски бозайници като китови акули. Морският парк се простира от стълб, издигнат в чест на Васко да Гама до красивите плажове на Ватаму на юг. Плажните сафарита пеша или на кон от Малинди до Ватаму са популярни забавления. Посетителите могат също да разгледат мангровата гора Watamu с лодка. Други дейности включват гмуркане с шнорхел, гмуркане, дълбоководен риболов и кайт сърф, все по-популярна дейност, която привлича хиляди посетители всяка година. Регионът е известен и със своята кухня на суахили, която включва морски дарове, подправени с канела и къри с кокосово мляко. Руините на Геди на юг от Малинди се отличават с останките на град Сухали, построен през 13-ти век, който предлага на посетителите рядка гледка към миналото на Кения. Днес руините са дом на маймуни-гуенони, които лесно взаимодействат с посетителите. Градът някога е бил търговска общност, в която са настанени 2500 човека. В прилежащия музей се намират артефакти, открити в руините, включително венециански монети, китайски вази и лампи от Индия.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН!

Направете запитване!

София, пл. Славейков 11, ет. 1, офис 7

info@clio-travel.com

pavlova@clio-travel.com 

тел.: +359 2 981 57 29

моб.: +359 898 734 391

  • Facebook Clean
  • Instagram Clean

© 2011 Copyright Cliotravel | All Rights Reserved