Мароко

За туристическа дестинация, която наистина живее във въображението, малко места по света могат да се конкурират с мистиката и жизнеността на Мароко. Местоположението на страната в северозападния край на Африка го прави лесно достъпен от основните европейски градове, но почивка в Мароко все още може да се почувства като пътуване назад във времето. Независимо дали се разхождате през древни медини, опитвате ястия в местен сук или се отпускате на слънце в бял морски град, миналото винаги присъства в тази разнообразна и колоритна страна. Създаден от многовековно взаимодействие с Европа, Близкия Изток и Африка, Мароко все пак разработи свое собствено уникално културно наследство, което политически стабилната страна е посветена да поддържа. Мароко също е страна с разнообразни пейзажи. С Атлантическия океан на запад и Средиземно море на север, Мароко може да се похвали с дълги брегове, осеяни с морски курорти и заспали рибарски селища. Пустинята Сахара се простира през южната му граница, докато планината Атлас очертава границата на страната с Алжир на изток. Независимо дали слушате традиционни песни, свирени на барабани, покрити с кози козина в столицата на страната Рабат, отпивайки ментов чай ​​в кафене на Маракеш, губейки се в медината на Фес или оставяйки се в парна баня в традиционна турска баня, посещение в Мароко чувствата. Приключенски пътешественици могат да се насладят на камилски преходи през подвижните пясъчни дюни, походи в залесената планина Риф и уиндсърфинг в плажните градове като Essaouira.

Маракеш

Един от най-големите градове в Мароко, Маракеш е бил един от имперските градове в страната. Маракеш е основан през 11-ти век от династията на берърите Алморавидес, който превръща града в важен търговски център, религия, философия и култура. Под управлението на Алморавид са построени стени от червен пясъчник, пищни дворци и училища с корани, от които днес може да се види много. През 60-те години Маракеш е известен като „хипи мека“, привличайки известни личности като „Бийтълс“, „Ив Сен Лоран“ и „Ролинг Стоунс“. Състои се от красива стара архитектура и дворове от портокалови, палмови, кайсиеви и маслинови дървета, а днес Маракеш все още е една от най-популярните туристически дестинации на Африка. В сърцето на Маракеш е Медина, лабиринт от стари стени и тесни коридори, пълен с исторически забележителности, музеи, съблазнителни хранителни сергии и цветни сукове или пазари. Фокусът на Медина е Джемаа Ел-Фна, централният площад, бръмчене от змиери, музиканти, акробати, разказвачи, магьосници и сергии, продаващи подобни на килими, кожа, керамика, наргиле и подправки. Другите места, които трябва да се посетят в Маракеш са джамията на Кутубия 12-ти век, гробниците на Саадиан, двореца Баия и градините на Мажорел. Извън Медина е новият квартал, Гуелис, дом за имена на магазини, вериги за бързо хранене и модерни ресторанти, предлагащи разнообразие от кухни от традиционни тажински и кус-кус ястия до международни ястия.

Есауира

Град от 18-ти век на атлантическото крайбрежие на Мароко, Essaouira е един от най-популярните плажни дестинации в страната. Бяло измити къщи, снабдени със сини щори на кобалтово синьо, осигуряват живописна обстановка за прохладни морски приключения, които включват кайтсърфинг и уиндсърфинг. Медината на града предлага занаяти, изработени с вековни техники, включително резбоване на дърво от туя и изработване на шкафове. Търговията с арганово масло също е добре установена, а жените, които отговарят за обработката на аргановите ядки, се разпознават веднага от дългите си бели дрехи. Essaouira, бивш наречен Mogador, е естествено пристанище. Той е оценен като такъв от 1-ви век, когато защитеният залив е осигурил място за закрепване на римляните за търговия с пурпурни черупки, които са използвали, за да направят пурпурна боя. Римски артефакти от този период са изложени в музея на Сиди Мохамед бен Абдала. Крепостните стени първоначално заобикаляха границите на града, а много части от стените остават днес. Изграден от султана Сиди Мохамед бен Абдала, укрепленията съчетават европейската военна архитектура с африканската естетика. Днес пристанището е едно от най-големите места за риболов в Мароко, а ресторантите и крайбрежните сергии на града предлагат разнообразие от пресни морски дарове, от ястия от омари до сардини на скара. През последните години Essaouira започна да придобива репутация и на културен център. Художествените галерии се появяват из целия град и всяка година градът е домакин на фестивала на световната музика Gnaoua, четиридневно събитие, което включва множество музикални жанрове, както и традиционната африканска музика Gnaoua. Независимо дали карате камила по плажа или обикаляте в резервата за птици на близкия остров Сокол, Essaouira предлага разнообразие от чудесни преживявания.

Фес

Основан през 789 г., Фес е бил столица на Мароко в продължение на стотици години. Днес третият по големина град в страната е по-известен като занаятчийски център на Мароко. Фес е идеалната дестинация за посетители, които искат да изпитат оживената и оживена атмосфера на мароканския пазар. Правителството полага огромни усилия да върне историческия стар град, медината Фес ел Бали, към първоначалната си слава. С население от около 150 000 жители, медина е най-голямата безжична градска зона в света по население. Голяма част от удоволствието от посещението на Фес идва чрез скитане през старата медина за близки срещи с майстори, които произвеждат и продават стоките си. Почти целият трафик е пешеходен, въпреки че понякога се използват магарета за транспортиране. Медина е мястото, където се произвеждат повечето известни керамични керамични плочки на Мароко. Разположен в мавритански дворец от 18-ти век, в музея Dar Batha се помещава прекрасна колекция от керамични плочки, както и други традиционни занаяти на Фес, включително дърворезба, медни изделия и изваяна мазилка. Фес също е дом на джамията Карауийин, в която се помещава медерса, която се счита за най-стария университет в света. С превъзходните си медни врати, минарета и куполна вдлъбнатина в стената, Bou Inania medersa също заслужава посещение. Подобно на много градове в съвременния Мароко, Фес има и Ville Nouvelle, или New City, който предлага модерни и удобни помещения за посетители на древната имперска столица.

Мекнес

Разположен в близост до град Фес в северната част на Мароко, Мекнес е известен като "Град на сто минарета" заради изобилието си от паметници, джамии, дворци и павилиони. Основан от племето берберски през 9-ти век, Мекнес се издигна през 11-ти век като укрепен град. През 1700 г. султанът на Мароко Мулай Исмаил превръща Мекнес в имперската столица на страната и добавя към строителството на града. Това е бившият престиж и слава на града, което го отличава от другите градове в Мароко. Малко други места предлагат на посетителите такъв интимен поглед към златното минало на Мароко. Дворецът Dar Jamai, разположен в добре поддържана градина, включва музей с експонати от императорски дрехи и бижута. Разкошният дворец на султана, Дар Ел Махцен и мавзолеят също заслужават да бъдат посетени. Сред многобройните порти на паметника в Мекнес, Баб Мансур е може би най-известният. Врата от 11 век струва на архитекта си Ел Мансур живота си. Когато архитектът призна, че е чувствал, че би могъл да се справи по-добре, султанът го уби на място. Отличаващ се с елегантна мозайка от кобалтово-синя плочка и мраморни колони, конфискувани от римски руини, поразителната порта сега носи името на архитекта. Въпреки богатството на историческите забележителности в целия град, Мекнес има спокойна атмосфера, главно поради голямата студентска популация. Пазарните площи са оживени с жонгльори, музиканти и пожарникари, както и с приятелски лекомислещи търговци. Разположен на плодородните равнини под Атласките планини, градът е подкрепен от жизнена селскостопанска индустрия. Независимо дали се наслаждавате на местни маслини и цитрусови плодове, обикаляте в подземен затвор от 11-ти век или се разхождате из древния дворец, Мекнес е изпълнен с изненади, които може да изненада и зарадва всеки посетител.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН!

Направете запитване!

София, пл. Славейков 11, ет. 1, офис 7

info@clio-travel.com

pavlova@clio-travel.com 

тел.: +359 2 981 57 29

моб.: +359 898 734 391

  • Facebook Clean
  • Instagram Clean

© 2011 Copyright Cliotravel | All Rights Reserved