Моето българско лято

детска ваканция за български език, култура и история

Нашата Мисия

 

Мисията на детската българска ваканция е да свърже децата на български родители, живеещи в чужбина, с българския език емоционално и многообхватно, да създаде лично отношение и връзка, да превъзмогне ограничената битова среда, с която свързват българския език и култура.

Ваканцията е комбинация от занимателни интерактивни упражнения по българска лексика и граматика, докосване до традиционни занаяти и умения, запознаване с основни моменти от българската история, спортна и опознавателна активност сред природата.

 

Приоритети

Български език : от личен опит познаваме ситуацията и нуждите на децата от български произход, израстващи в чужбина, както и на техните родители. Също така вярваме, опирайки се на тезите на психолозите, че не е маловажна ролята, която играе майчиният език за формиране на интелектуалните способности у едно дете. За съжаление обаче мястото на българския в ежедневието им е ограничено. А знаем, че децата научават и използват това, което за тях има емоционална и контекстуална връзка.

Ще представим живия български език, който децата ще упражняват в разнообразни ситуации с връстници, в срещите си с педагози или с възрастни хора на място, в словесни игри. Не покриваме материала от учебниците и не заместваме българското училище, но преговаряме основни правила на правописа, общи за всички класове, които предадени в активна среда, могат да бъдат по-ефективно запаметени и да дадат основата на една добра езикова култура.

Литературата ще докоснем с избрани класически текстове, които имат връзка към видените и преживени места, ще се запознаем с творби, превърнали се в българска литературна икона, ще почетем и съвсем съвременни автори. 

Историята е неразривна част от българщината и я вплитаме в разговорите си за езика и културата. Историята ни вълнува лично и то не само влязлата в официалния учебен план, а и тази, за която едва в последните години започваме отново да научаваме. Местата, на които сме, ни дават чудесна възможност да съпреживеем периода на Второто българско царство, Освобождението и Възраждането, както и да ги съпоставим с историята на Европа, с която много от децата ще са запознати.

Традицията е важна съставка на езика и досегът със стари занаяти, тяхното наблюдаване, лично преживяване и изпробване създава разбиране и близост.

Спорт, планина и игра: нуждата от ежедневна активност и радост от движението е изключително важна за децата от съвремието, а свежата природа на Габровския Балкан предлага много варианти за горски преходи, игри по поляни, както и да доближи следващия аспект на българщината – връзката с природата.

 

Участници

Ваканцията е предназначена за деца от 9 до 13 години, евент. за братя и сестри в близка до тази възраст при предварително съгласуване.

За да могат пълноценно да използват програмата, децата е желателно да владеят български поне на средно говоримо ниво и да могат да четат и пишат на български.

Групата е от максимално 15 деца.

 

Цена и Дата

Поради извънредната обстановка и несигурността няма да можем да осъществим програмата в пълния й обхват, групата за 2020 се отменя. Проектът обаче остава за лято 2021, защото сме убедени в нашата мисия! Бъдете здрави и до нови срещи!

 • 9 нощувки в Къща за гости „Даскалов“, Габрово – кв.Червена локва – www.daskalovhouse.com
  Къщата за гости се намира на 500 м. над Етнографския музей на открито Етъра. Предлага настаняване в реновирани бунгала за 3-4 човека около широка открита поляна с малък басеин и широка гледка към Предбалкана. Бунгалата са с 2 стаи, общо дневно помещение,  кухненски бокс, баня, в свежи тонове и изключително чисто поддържани

 • изхранване на пълен пансион: закуска на блок-маса, обяд с тройно меню или сух пакет в случай на целодневен излет, вечеря; плодове, напитки (негазирани) през деня

 • 2 ръководители на групата, от които един лицензиран педагог по български език и литература

 • осигурено медицинско лице на място

 • лицензиран транспорт с 18-местен бус за включените екскурзии по време на програмата

 • такси за вход в ареала на Етъра (4 дни), такси за участие в занаятчийски работилници (детски център, домашни занаяти, 2х 2 часа изучаване на занаяти по избор с изработване на собствено изделие), такси за музеи в Боженци, Трявна, Шипка, Габрово с беседи.

 • учебни материали (специално разработена тетрадка) и пособия за работа и изработване

 • застраховки за деца с чуждо гражданство

За заинтересуваните осигуряваме:

 • групов транспорт от и до София на 17.7. и 26.7. с лицензиран превоз (18-местен бус) – 95 лв

 • самолетни билети, посрещане и изпращане  на непридружени деца от чужбина

Програмата включва:

 • Ежедневни занимания по език (лексика, граматика, литература, история) – в 2 блок-часа до 12ч., както и интегрирани в цялостната програма през целия ден

 • 4 следобедни посещения с програма и практическо обучение в етнографски комплекс Етъра

 • 2 целодневни екскурзии – екскурзия до Боженци и Трявна, туристически преход до връх Шипка и Паметника на Свободата

 • Полудневна екскурзия до Габрово, посещение на Априловската гимназия (Музей на образованието)

 • Полудневна екскурзия до Соколски манастир с разказ на игуменката

 • Полудневни спортни занимания и игри в околността, кратки разходки в планината

 • Вечер с лагерен огън, разказване на народни приказки, импровизиран театър

 • Разучаване на няколко основни народни танца

 • Замесване на традиционна българска тестена закуска

 • Изработване на личен албум със спомени

 

Кои сме ние?

Ирена Нецова

Координатор на групата, с педагогически опит в преподаване на български език и литература. Преди малко повече от десет години изцяло се отдава на идеята да превърне обучението по български език в средство за изграждане на културни , образовани и успешни личности. От опита си на педагог знае, че играта и забавлението са едни от успешните начини да научиш едно дете на нещо, като събудиш в него любопитсвото да опознава света. Отговаря за езиковата и летературната част от програмата.

 • Facebook

Елена Павлова

Координатор на групата, с опит в туризма и авиацията от 1998г., с целоживотен интерес към всякакви ръчни занаяти и умения, планината и природата. С две деца, отгледани в чужбина, чиито опознавателно-образователни екскурзии из България зараждат идеята за проекта „Българско лято“. Отговаря за спортната и ръкоделната част от програмата.

 • Facebook
 

Запитване за резервация

Viber-App-Logo-1600x1600.png
watsup.png

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН!

Направете запитване!

София, пл. Славейков 11, ет. 1, офис 7

info@clio-travel.com

pavlova@clio-travel.com 

тел.: +359 2 981 57 29

моб.: +359 898 734 391

 • Facebook Clean
 • Instagram Clean

© 2011 Copyright Cliotravel | All Rights Reserved